2010-11-04

ALTINDAN ÇAPANOĞLU ÇIKIYOR



Tarihimizde Çapanoğlu lakabıyla anılan bir sülâle vardır. Yozgat şehrini kuran Ahmed Paşa, bu sülâlenin ilk tanınmış kişisi olup 1764 yılında Sivas valisi iken önce azledilmiş ardından da idam ettirilmiştir.

Ahmed Pasa'nın büyük oğlu Mustafa Bey ve ardından da küçük oğlu Süleyman Bey vali olurlar. Süleyman Bey bu sülâlenin şöhretini âfâka salmış ferdidir. Yozgat şehrini bayındır hâle getiren ve Osmanlı hükümet boşluğundan istifade ile Amasya, Ankara, Elazığ, Kayseri, Maraş, Niğde ve Tarsus'u içine alan bir hükümet kurup adını Celâlîler listesinin levhasına yazdıran odur.

Süleyman Bey zamanında sadece halk arasında değil; devlet kademelerinde de Çapanoğlu adı korku ve çekingenlikle anılmaya başlar.işte o devirde devlet memurlarından biri, verilecek bir yolsuzluk kararını araştırmak üzere müfettiş tâyin olunur. Araştırmaları ona, Çapanoğullarından birkaç kişinin de yolsuzluklarda parmağı olduğunu gösterir.

Çapanoğlu Süleyman Beyin nüfuzundan çekinen memur, vaziyeti yakın bir arkadaşına anlatıp fikrini ister. Aldığı cevap şöyledir:

"Bu işi fazla kurcalama; altından Çapanoğlu çıkarsa, başın belâda demektir!.."

Müfettiş ne yapsın; soruşturmalarını yarıda bırakıp yuvarlak cümleler ile neticeyi alâkalı mercilere bildirir.Çapanoğlu Süleyman Bey'in yaşadığı zamanlarda takvimler, 1700'lü yılların sonuna yaklaşmaktadır. Şimdi ise 2011'e giriyoruz ve hemen her soruşturma, altından çıkacak Çapanoğlu hatırına yarıda kalmaktadır.

Bize öyle geliyor ki, bu işlerin içinde bir yerlerde, hukukun ulaşamadığı, yahut nüfuzundan çekindiği bir Çapanoğlu var.

2 yorum :

  1. Verilen olaylarla ilgili bir kaynak mevcut mu?

    YanıtlaSil
  2. Konu çokca bilinen ve konuşulan bir konudur. Az bir araştırma ile onlarca farklı kaynağa ulaşmak mümkündür...

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar