2010-11-01

ANZAKLAR'IN KALEMİNDEN MEHMETÇİK



Avustralyalı teğmen T. J. Richards, 4 Mayıs 1915 günü defterine şu notu düşmüştür:

"Türkler şaşırtıcı derecede iyi savaşçılar. Aralarında anlaşmazlık varmış, ya da moralleri bozukmuş gibi dedikodulara boşverin. Dün, General Hamilton'un bizlere okunan mesajına bakılırsa, Türkler savaşmaktan yorulmuşlar ve her an havlu atabilirlermiş!

Ancak, ben bundan emin değilim. Gerçi bir an bile, bizi yenecekler diye endişelenmiyorum. Ama bu savaşçıyı takdir de ediyorum. Bizlere saçma bir şekilde söylenildiğinin aksine, işimizin hiç de kolay olmadığını hissediyorum."

Avustralyalı asker A. R. Ditterich, tedavi olmak için Mısır'da Mena'da bir hastanede yatarken basına yazdığı mektupta; Türkler'in, müttefikleri Almanlar gibi davranmadığını ve hiçbir yaralıyı da sakat bırakmadığını belirterek şu açıklamalarda bulunmaktadır:

"En yüksek seviyedeki kişiler de bize, 'Türkler'in bu oyunu dürüst oynadığını' söyledi. Halbuki çıkarmadan önce bizlere resmen, Türkler'in yaralı ve esirleri sakat bırakıp işkence ederek öldürdüğü söylenmişti! O zamandan bu güne, bu çeşit rapor ve haberlerin doğru olmadığı, artık anlaşılmış bulunmaktadır."

Ağustos 1915'te yayınlanan, 'Düşünceli ve Saygılı Türk' başlıklı bir asker mektubu da bu çeşit müsbet(olumlu) örnekler ihtiva etmektedir. Yaralanıp tedavi için yattığı Malta'daki bir hastaneden arkadaşına yazan Avustralyalı çavuş H. D. Collyer de, cephede esir alınmadan önce Türk Kızılay ekibi tarafından yaralarının sarıldığını gayet açık bir ifadeyle dile getirir.

(Kaynak: Prof. Dr. A. Mete Tuncoku, Anzakların Kaleminden Mehmetçik-Çanakkale, 1915)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar