2010-11-20

Ayasofya Camii'nin Vakfiyesi

Ayasofya Camii'nin Vakfiyesi


"Bundan sonra sânı kerîm olan vâkıf (Allah (c.c.) hilâfetini hasr u mîzân gününe kadar ebedî kılsın) şart buyurdular ki, Ayasofya Camii için, güzel ses ve meşhur makamlarda devrinin nâdir kişilerinden zekî bir hatîp ta'yin olunsun. Tâ ki, cuma günlerinde cuma namazından önce hatiplik ve hutbeden sonra imam olarak cuma namazını kıldırsın ve bayram namazlarını serî ölçülere göre şartlarını yerine getirerek kıldırsın.

Vakf-ı şerîften her gün on beş akçe bu vazife için ödensin. Ve cemâatin razı olduğu, ehl-i sünnete tâbi' olan, imamet şartlarını kendinde toplamış olmakla bilinen, insanlar arasında sâlih, dindar, muttaki ve emin bir imam ta'yin olunsun. Tâ ki beş vakitte bütün müslümanlara imamlık yapsın ve teravih namazı, Kadir ve Berât gecesi namazları ve bunların benzeri cemaatle kılınan namazları kıldırsın.

Vakf-ı şerîften her gün on beş akçe bu vazife için ödensin. İmam, hâfız-ı Kur'ân ve Kur'ân'ı tecvidle iyi okuyanların başında gelirse, Reîsü'l-Huffaz olarak, bu başkanlığı yapması karşılığı günlük altı akçe bu vazife için ödensin, imamın dışında dokuz hafız daha, cuma günlerinde, cuma namazından önce mahfil-i şerifte bir nur halkası oluşturup, hepsi ezberden bir cüz Kur'ân tilâveti ile bu camii, beyt-i mamur hâline getirsin. Bunlara her biri vakf-ı şerîften her gün beş akçeden tamamı kırk beş akçe, bu vazife için ödensin." (Ayasofya Vakfiyesi)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar