2010-11-20

EY İNSANLAR! VASİYETİMİ DİNLEYİN, BELLEYİN





Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz, ağır hastalığına rağmen tebliğ, tâlim ve irşad vazifelerini hiç aksatmamışlardır. Bu cümleden olarak yine hastalığı esnasında îrad buyurdukları hutbelerinden birinde, İslâmiyet'in öğrenilip öğretilmesi hususunu ashabına pek güzel bir surette derli-toplu olarak şöyle anlatmıştır:

-"Ey insanlar!

Bilmiş olun ki; bu dünyadan göçme zamanının geldiği bana haber verildi. Allah'ıma kavuşacağıma seviniyorum. Ümmetimden ayrılacağım için de mahzunum.

- Ey insanlar!

Vasiyetimi dinleyin, belleyin; burada bulunanlar, bulunmayanlara tekrarlasın. Allah (c.c), gönderdiği Kitap'ta size, helâl ve haram kıldığı şeyleri, yapacağınız ve sakınacağınız şeyleri bildirdi. Siz, o Kitab'ın akıllara hayranlık veren hükümlerine itaat ediniz. Saydığı örnek ve misâllerden ibret alınız.

Sizi cennetten uzaklaştıran, cehenneme yaklaştıran heveslerden ve şehvetlerden çekininiz. Cemaatten (topluluktan) ve doğruluktan ayrılmayınız.

Emânete hıyanet etmekten sakınınız ve Allah'tan korkunuz.

Kölelerinize ve hanımlarınıza eziyet etmeyiniz. Onların haklarını gözetiniz.

Çoluğunuza-çocuğunuza ilim ve edep öğretiniz. Onlar sizin yoldaşınızdır ve size emânettirler.

- Ey insanlar!

Al ve Ehl-i Beytime ve Kur'ân'ı bilenlere sevgiden ayrılmayınız. Alimlere saygı gösterin, onlara kin gütmeyin, onları kıskanmayın. Bilmiş olun ki; onları seven, beni sevmiş olur.

- Ey halk!

Taharete riâyet ederek namaza devam edin. Malınızın zekâtını verin, zekât vermeyenin namazı da yoktur. Namazı olmayanın ise orucu, haccı, cihâdı ve dini yok demektir.

- Ey İnsanlar!

Dilinizi tutun, gururu bırakın, büyük İşler başarın, vücutlarınızı İşletin, tembel olmayın.

Düşmanlarınızla savaşın, mescitlerinizi mâmur tutun, îmânınızı kuvvetlendirin.

Önce kendi nefsinize, sonra kardeşlerinize nasihat edin.

Namusunuzu koruyun, malınızdan sadaka verin, birbirinizin nail olduğu şerefi kıskanmayın, kendinizi esirlikten kurtarmaya çalışın, zulmetmeyin. Allah hesap gününde zâlimi bizzat muhakeme edecektir.

Ben haberimi aldım; Allah'a gidiyorum. Dininizi ve emânetinizi Allah'a ısmarladık.

- Ey ashabım ve ey cemaat!

Sizlere selâmetler dilerim. Allah'ın rahmeti ve bereketi sizin üzerinize olsun."

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar