2010-11-01

MALZEMEDEN ÇALANIN CEZASI

• Mimarbaşım olan Sinan'a emirdir: Rumeli'den ve diğer yerlerden gelen marangozluktan ve bina ilminden habersiz, ehil olmayan kişiler ellerine arşın alıp mimarlık etmekte ve yaptıkları evler tutuşmaktadır. Şimdi sana büyürdüm ki, emrim eline ulaştığı zaman bu konuda dikkatli olup bina inşaatı ve dülgerlikten habersiz kişilerin ellerine arşın alıp mimarlık etmelerini yasaklayacak ve senin iznin olmadan bu işe kalkışmalarının önüne geçeceksin. (29 Haziran 1572, Sultan II. Selim)

• Mimarbaşı Hacı Süleyman'a ve kolluk kuvvetlerinin başında olan subaşıya emirdir: Sarayımda şehrin bâzı mahallelerinde tamiri gereken binalarda kullanılmak üzere pişirilip getirilen kiremitlerin boyları ve olukları noksan çıkmaktadır. Kiremithanelerde imal edilen kiremitlerin uzunluklarının on dört, yukarı taraflarının yedi ve aşağı taraflarının da altı parmak boyunda olması, ince ve az pişmiş şekilde imal edilmiş olmaları gerekmektedir.Mimarbaşı Hacı Süleyman, devletin düzenini bozan bu hareketleri engelleyecek, kiremitlerin kalitesini kontrol edecek, nakliyelerine göz-kulak olacak ve bu şerefli emrimin dışına çıkılmamasına itinâ gösterecektir.

Kiremitçi esnafının başında bulunan kişilere bu konular iyice tembih edilecek; bundan böyle eksik, hatalı ve pahalı kiremit satanların bu işte kullandıkları kayıklara el konulacak, satanlar da kürek cezasına çarptırılacaktır.İşbu şerefli emrim, 1755 senesinin mayıs ayında yazılmıştır. (Sultan III. Osman)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar