2011-11-04

Bal arılarının hikmeti

Bal arılarının hikmeti


"Ve Rabb'in bal arısına ilham etmiştir ki, dağlardan ve ağaçlardan ve çardaklardan evler edin. Sonra meyvelerin hepsinden ye de Rabb'inin kolayca olan yollarına git. İçlerinden renkleri muhtelif/çeşitli bir şerbet çıkar, onda insanlar için bir şifâ vardır. Şüphesiz ki, bunda tefekkür eder bir kavim için elbette bir İbret vardır." (Nahl Sûresi, âyet 68, 69)

Bu mübarek âyetlerde Allâhü Teâlâ varlığına, kudretine şahitlik bal anlarının ve onların pek faydalı, lezzetli olan ballarının birer büyük nimet ve birer ibret vesîlesi olduklarını beyân buyurmaktadır. Allâhü Teâla arıları, o zayıf mahlûku pek güzel işler yapmaya kudretli kılmıştır. Arılara ilâhi teklifi kabul edecek bir tabiat, bir kabiliyet ihsan buyurmuştur.


Allâhü Teâlâ, arıılardan her birine ilham buyurmuştur ki, istediğin meyvelerden yararlan, senin emrine verilmiş bulunan yollara giderek istediğin meyvelerden istifâde et.

Arılardan çıkan ballar, arıların yedikleri meyvelere, çiçeklere ve yaşlarının farklılığına göre beyaz, kırmızı, sarı gibi renkte bulunurlar. Balda insanlar için bir şifa vardır, birçok ağrıları gidermeye sebep olur. Şüphesiz ki, bu zikredilen hoş, lezzetli kudret eserinde düşünen bir kavim için elbette bir ibret vardır.

Arılar gibi küçük hayvancağızların o kadar ince bilgilere kadir olmaları, o kadar fâidelı bir madde meydâna getirebilmeleri, Allâhü Teâlâ'nın varlığına büyük bir delildir, bunlarda, güzelce düşünenler için ibretler vardır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar