2014-03-22

DNS değiştirerek Twitter'a girmek suç mu? | 10 soruda Twitter yasağı

DNS değiştirerek Twitter'a girmek suç mu? | 10 soruda Twitter yasağı
DNS değiştirerek Twitter'a girmek suç mu? | 10 soruda Twitter yasağı

Twitter'ı tümden kapatmak, yeni internet yasasına 'aykırı'. Dün Twitter'a DNS ayarlarını değiştirerek girenler 'suç işlemedi' çünkü...


Önceki gün Başbakan Tayyip Erdoğan ’ın Bursa’daki “Twitter'ın  kökünü kazıyacağız” sözlerinin ardından kapatılan Twitter’a kullanıcılar bağlanmaya devam etti. Kullanıcıların Sanal Özel Ağ (VPN) servislerine hücum etmesi, akıllarda birçok soru işareti bıraktı. Şarjdan hukuksal yükümlülüklere önceki gün kapatılan Twitter hakkında en çok sorulan 10 sorunun cevabını bulduk.


1- TwItter neden kapatıldı? 

TİB tarafından erişime engellenen Twitter için dört farklı koruma tedbiri kararı yer alıyor. Bunlardan üçü sulh ve ceza mahkemesi, biri ise asliye hukuk mahkemesi tarafından alındı. Söz konusu mahkemelerden verilen kararlar, kapatmanın hakaret suçlarından olduğunu gösteriyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ve oğlu Erkan Yıldırım’ın başvurusunun Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından sonuca bağlanması Twitter’ın kapatılmasında gerekçe olarak gösterildi.

2- TwItter’ı kapatma kararı yasal mı?

Twitter için alınan dört farklı koruma tedbiri kararı, Twitter hesapları bazında alındı. Başka bir deyişle mahkeme tarafından kapatılması gereken Twitter.com değil, Twitter’da bulunan hesapların olması gerekiyor. Ancak TİB, hesapları kapatmak yerine Twitter.com adresinin kapatılmasına karar verdiğini gösteriyor. Bu da geçen şubat ayında yürürlüğe giren internet yasası değişikliği ile çelişiyor. Çünkü bu yasanın 9 maddesinin 4. bendinde engellemelerin URL bazında yapılabileceği ifade ediliyor.

3- TwItter’a şu anda nasıl bağlanılabiliyor?

Twitter’a şu anda bağlanabilmenin iki farklı yolu bulunuyor. Bunlardan biri Sanal Özel Ağ (VPN) olarak biliniyor. Kullanıcıların sanal olarak başka bir ülkeden internete bağlanmasını sağlayan bu servislerle Twitter’ı kullanmak mümkün. Bu servisler, akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlarda kullanılabiliyor. Bilgisayarlarda kullanabilmek için ZenMate adındaki tarayıcı eklentisinin yüklenmesi gerekiyor. Akıllı telefon ve tabletlerde ise ‘Hotspotshield’ ve ‘Onavo’ gibi uygulamalar bulunuyor. BlackBerry kullanıcıları ise BlackBerry Internet Service (BIS) kullandığı için rahatlıkla Twitter’a bağlanabiliyor.


4-TwItter’a VPN ile bağlanmak suç mu?


Bir eylemin suç olması için ceza kanunlarında açıkça tanımlanmış olması gerekiyor. Bu anlamda ceza kanunlarında yasaklanmış sitelere farklı yöntemlerle bağlanmak suç olmasıyla ilgili herhangi bir düzenleme bulunmuyor. Ayrıca aksine bir düzenleme bulunmayan her eylem de hukuka uygun sayılıyor. Başka bir deyişle, erişime engellenen
bir site için alternatif erişim yöntemleri kullanmak ve bu yöntemleri yaymak, paylaşmak hukuka aykırı veya suç değildir.


5-VPN servislerinin kapatılması mümkün olabilir mi?


Şubatta yürürlüğe giren ve 5651 sayılı İnternet Yasası’nı değiştiren düzenlemeye göre alternatif erişim yöntemlerinin de engellenebilmesinin önü açıldı. Bu yükümlülük ise, internet abonelik hizmeti veren erişim sağlayıcılara yüklendi. Henüz bu konuda bir yönetmelik yayımlanmadığı gibi, erişim sağlayıcılar tarafından da altyapı kurulamadı. Bu yüzden VPN servislerinin şu anda kapatılması mümkün değil. Ancak yönetmeliğin yayımlanması durumunda VPN servislerinin kapatılabilmesi mümkün olacak.


6- VPN servisleri güvenli midir?

VPN servislerini güvenilir şirketlerin yanı sıra kötü niyetli 3. parti şirketler tarafından da geliştirilebiliyor. Bu yüzden her VPN servisinin güvenli olduğu ifade edilemiyor. Bankacılık veya hassas veri olarak tanımlanan işlemlerin VPN servisleri kullanılırken yapılmaması öneriliyor.


7- Şarj ve veri kullanımı artıyor mu?



VPN servisleri internet verisi kullanımına ekstra bir yük getiriyor. Çünkü kullanıcılar, öncelikle VPN sunucusuna bağlandıktan sonra kullanmak istediği internet sitesine ulaşabiliyor. Bu yüzden kullanıcıların veri trafiği artıyor. Bu da öncelikli olarak internet kotasını çok az da olsa daha hızlı tüketmesini sağlıyor. Akıllı telefonlarda ise veri trafiğinin artması ve fazladan bir uygulamanın kullanılmasından dolayı daha fazla güç harcamaya başlıyor. Bu da şarjın daha hızlı bitmesini sağlıyor.


8-VPN internet bağlantısını yavaşlatıyor mu?


VPN servislerinin kullanılması araya daha fazla sunucuyla bağlantıya geçilmesini sağlıyor. Sadece yasaklı siteye bağlanırken değil, tüm internet kullanımı süresince çalışan bu servisler, internetin hızına direkt etki ediyor, bağlantı hissedilir derecede yavaşlıyor. Bu yüzden sadece yasaklı siteye bağlanırken VPN’yi kullanmakta fayda bulunuyor.


9-SMS ile TWEET nasıl atılıyor?


Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey, Türkiye ’de Twitter’ın kapatılması üzerine Türkçe bir mesaj paylaşarak internet ve akıllı telefon kullanmadan SMS ile de tweet atılabileceğini hatırlattı. Ortalama 0,333 kuruş karşılığında atılan tweetle’rin ardından, Twitter kişiye bilgi niteliğinde yeniden SMS atıyor. Tüketici sadece kendi attığı SMS’i ödüyor.


10-TwItter Türk hükümetiyle anlaşabilecek mi?



Twitter’a erişimin önceki gece engellenmesiyle şirket, Türk bir avukatı görevlendirdi. Dün sabah saatlerinde TİB ile görüşmek üzere Ankara ’ya giden Gönenç Gürkaynak, ilk resmi teması gerçekleştirdi. Ancak Twitter’ın kullanıcı bilgilerini paylaşmak konusunda çok katı olduğu biliniyor. Şirket, daha önce ABD başta olmak üzere Türkiye’den talep edilen bilgilere cevap vermemişti.
Twitter’e nasıl girersiniz?


Twitter’a girmek için bilgisayarlarda DNS ayarlarını değiştirmek ya da VPN uygulaması satın almak gerekiyor. Google ‘a VPN yazarsanız, satın alabileceğiniz ya da belli süre bedava kullanabileceğiniz programları siz gösterecektir. Akıllı telefon ve tabletlerden Twitter’a girebilmek için Google Play ya da Apple Store’dan “Hotspot Shield” ya da “onavo protect” programını indirip DNS ayarı değiştirmek yeterli.


Sadece Twitter değil, tüm engelli sitelere girebilmek için 208.67.222.222 ve 208.67.220.220 DNS‘leri kullanabilirsiniz.

(Radikal)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar