2014-03-31

Obama Avrupa’ya Rusya karşıtı yaptırımları kabul ettiremedi

Obama Avrupa’ya Rusya karşıtı yaptırımlar kabul ettiremedi
Obama Avrupa’ya Rusya karşıtı yaptırımlar kabul ettiremedi

ABD Başkanı Barack Obama ve Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz Al Suud, Riyad’da, bazı uluslararası konularda yaşadıkları “taktiksel farklılıkları” görüştü ancak stratejik müttefik olarak kaldıklarını doğruladı. İlgili bilgi, Amerikan heyetindeki kaynaklardan geldi.


Benzer sonuç, Obama’nın Suudi Arabistan öncesinde ziyaret ettiği Avrupa’da da elde edilmişti. Avrupalı liderler ve Amerikalı misafir, ağız birliğiyle müttefik ilişkileri güçlendirmek istediklerini dile getirdi. Ancak ABD ve çoğu Avrupa ülkesi arasında çıkar ayrılığı olduğu apaçık.

ABD Başkanı Barack Obama, tüm bir haftayı Avrupa’da geçirerek AB’li ortaklarını Kırım referandumu için Rusya’yı cezalandırmaya ikna etmeye çalıştı. Ancak Brüksel’e bir türlü Moskova karşıtı yaptırımları kabul ettiremedi. Oysa Avrupa Birliği, ABD ile ortak tutumda olduğunu çok kez seslendirmişti. Avrupalılar, müzakereleri o denli ustaca yönetti ki hem ABD’ye retorik desteği korudular hem de müzakerelerden herhangi bir radikal sonucun çıkmamasını sağladılar.

Obama, Avrupa ziyareti sonunda Papa ve İtalya yönetimi ile görüştü. Obama’yı Avrupa’da en çok Roma Kolezyum’u etkiledi. Hatta Kolezyum’a düzenlenen kişisel gezi, Brüksel’deki AB-ABD Zirvesi kadar sürdü. Belli ki Gladyatör Arenası Obama’yı hayretler içinde bıraktı. Arenayı gezerken, “Burası bazı beysbol sahalarından büyükmüş” dedi.

Avrupa’nın Rusya’ya karşı yaptırımlarına gelince Avrupa Birliği liderleri, Obama’yı dinledi, anlayışla kafalarını salladı, ancak yaptırımları kabul etmeyi reddetti. Avrupa Birliği’nin önde gelen ülkeleri, sırf Washington’un silah yoluyla Kiev’de göreve getirdiği kabineye destek olsun diye neden en büyük ticari ortaklarıyla ilişkileri kesmek zorunda olduğunu anlamakta güçlük çekti. Sadece Almanya’da 300 binden fazla iş yeri Rusya ile ekonomik ilişkilere bağlı.

Rus analiz uzmanlarının çoğu, ABD’nin yaptırım konuşmalarının Rusya karşıtı bilgi savaşının bir parçası olduğundan emin. Rusya’nın Uluslararası En Yeni Devletler Enstitüsü Direktörü Aleksey Martınov, aslında ne ABD ne de Avrupa’nın yaptırım uygulamak niyetinde olmadığını söyledi:

“Şu anda Batı için Rusya karşıtı yaptırım uygulamanın en iyi zamanı değil. Batı, son 20 yılda, Rusya’yı küresel ekonominin bir parçası haline getirmek için dev çabalar sarf etti. Bunu başardı da. Ancak şimdi Rusya’yı cezalandırma çabası Rusya ile sıkı işbirliği olan kendi şirketlerini cezalandırmak anlamına gelir.”

Bu hafta başlarında Avrupa Birliği ülkelerinin ezici çoğunluğunun Rusya’ya karşı ticari savaş başlatmak niyetinde olmadığı belli oldu. Obama, Avrupa’dan Suudi Arabistan’a gitti. Basına göre ABD liderinin başlıca hedefi, Riyad’ı küresel piyasalarda enerji fiyatlarını düşürmeye ikna etmekti. Güya Kırım yüzünden Rusya’yı cezalandırmak içindi. Ancak uzmanlara göre asıl amaç, sermayenin petrol piyasasından banka piyasasına akımını kışkırtmak. ABD dahil Batı’nın banka sisteminin zorluklar yaşadığı malum. Riyad’ın bu basit hileye gelip gelmediğini yakında öğreneceğiz. Ancak bu şüphe götürür (Rusya'nın Sesi)

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar