2014-04-01

ABD ve Batı, Rusya'ya karşı yaptırımlar konusunu tartışıyor ama işin içinden çıkamıyorlar.

ABD ve Batı, Rusya'ya karşı yaptırımlar konusunu tartışıyor ama işin içinden çıkamıyorlar.
ABD ve Batı, Rusya'ya karşı yaptırımlar konusunu tartışıyor ama işin içinden çıkamıyorlar.

ABD ve Batı, Rusya'ya karşı yaptırımlar konusunu tartışıyor ama işin içinden çıkamıyorlar. Soros'un da parlak fikirleri var!

Rusya, ABD ve bir takım müttefiklerinin bazı Rus yetkilileri ve kredi kuruluşlarına karşı uyguladığı yaptırımlardan dolayı siyasi ve ekonomik zarar görmedi. Bu bağlamda Batı’da dünya hidrokarbon pazarını çöktürmekle Rusya’daki sosyal-ekonomik dengeyi bozma önerileri ileri sürüldü. Ancak bunun zararını sadece Rusya görmeyecektir.

Amerika’lı milyarder George Soros dünya petrol fiyatlarını düşürme teklifinde bulundu. Bunun için ABD’nin stratejik stoklarındaki petrol satılabilir. Soros’a göre, bu, Rus yetkililerinin hesaplarının dondurulması ve ülkelere girişlerinin yasaklanmasından çok daha etkili olacak, çünkü Rusya’nın bütçesine darbe indirecek.

ABD Kongresi üyelerinin bir kısmı bu teklifi ilgiyle karşıladı. ABD’nin stratejik petrol stoklarında bugün itibariyle yaklaşık 700 milyon varil bulunmaktadır. Bu, normdan yaklaşık iki kat büyük bir rakamdır. Fazlaları zaten satışa çıkarılabilir. Ama bu önlemin etkisi zayıf ve uzun sürmez. Hem de olumsuz sonuçları Rusya’dan çok aralarında ABD müttefiklerinin de bulunduğu başka petrol ihraç eden ülkeleri etkileyecek. Milli Enerji Güvenliği Fonu Genel Müdürü Konstantin Simonov, Amerikan petrol üreticilerinin de ABD yetkililerine bunun için teşekkür etmeyeceklerine vurgu yaparak şunu söyledi:

‘Şu an petrol fiyatının düşmesi ABD’nin yararına değil . Şimdi ABD’de şeyl petrol üretimi hızla gelişiyor, bu projelerin maliyeti varil için 60-80 dolardır. Fiyatı 80 dolar’dan daha düşük olursa tüm şeyl petrol projelerinin sonu gelir. Böylece ABD petrolün pahalı olmasına ilgi duyuyor, çünkü bu ABD topraklarında petrol üretiminin artırılması imkanını tanıyor.

ABD’de hidrokarbon piyasası üzerinden Rus ekonomisinin etkilenmesine yönelik diğer planlar da görüşülüyor. Bu arada ABD Başkanı Obama AB ortaklarına Rus doğalgaz ithalatından vazgeçmelerini önerdi. Bunun yerine Amerikan sıvılaştırılmış gaz almalarını teklif etti. İlk bakışta çekici görünen bu teklifin ekonomi bakımından asılsız olduğunu kaydeden Milli Enerji Güvenliği Fonu Genel Müdürü Konstantin Simonov, sözlerine şöyle devam etti:

‘ABD’de doğalgaz üretimi hızla azalıyor. Bunun nedeni şeyl petrolünün artan rolüdür. Petrol fiyatı daha yüksek, gaz fiyatı ise ABD’de çok düşüktür. Ama en önemlisi sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatının başlanması halinde ABD’de gaz fiyatlarının artacağıdır. Bu, ABD ekonomisinin yeniden yapılandırılmasına dayanan Barack Obama’nın ekonomik politikasının sonu olacaktır. Böylece ABD’den büyük miktarda sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatının yapılacağı imkansız görünüyor.

Ayrıca Rusya’nın Batı’nın yaptırımlarına karşı kendi önlemlerini almak niyetinde olduğunu unutmamalı. Amerika’lı finans uzmanı Jim Sinclair yaptığı yorumda, ABD’nin Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımların ‘kendi ayağına sıkmaya’ benzediğini ifade etti
Tamamını oku: http://turkish.ruvr.ru/2014_03_31/Amtrikan-yaptirimlari-bumerang/

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar