2015-05-26

Çin, Amerikan uydularını imha edebilecek teknolojiler geliştiriyor.

abd, casusu uydu, Katil uydu, Kinetik önleme uydusu, Meteoroloji uyduları, rusya, Uydu imha eden silahlar, uzay savaşları, Uzaydaki lazer silahları, çin,



Çin, uydu karşıtı silahını aktif olarak deniyor, fakat atılımdan söz etmek, doğru olmaz. Muhtemel düşmanın uydularını, jeostasyoner yörünge dışında, yere düşürmek yeteneğide.


Rusya bilim adamları, ABD Askeri Hava Kuvvetleri eski analizcisi Brian Weeden’in yaptığı yorumlarını işte bu şekilde yorumladı. Analizci, mayıs 2013’te Çin’in füze fırlatarak, uzay aygıtlarının yok edilmesini hedefleyen yeni silah denemesi gerçekleştirdiğini sanıyor.

Amerikalı uzman, çok sayıda yapılan uzay resmi temelinde Çin’in deneyimini inceledikten sonra, yörüngeye kinetik önleme uydusunun çıkarıldığı sonucuna vardı. Kinetik uydu, mermi patlatmaksızın darbe kuvveti sayesinde hedefin yokedilmesini öngörüyor. Bu gerçekten de böyleyse, Çin uydu karşıtı silahın geliştirilmesinde ciddi atılım elde etmiştir. Rusya Bilimler Akademisi ABD ve Kanada Enstitüsü müdür yardımcısı Pavel ZolotarövBrian Weeden ile polemik yapıyor.

"Çinlilerin atılım yaptıklarını sanmam. Daha doğrusu, onlar bundan 20-30 yıl önce Sovyetler Birliğinde mevcut olan teknik çözümleri tekrarlamış oldu. Kinetik prensipli uydu karşıtı silah çok basit şekilde meydana getiriliyor. İlkel şekilde anlatmak gerekirse, kurşun saçmasının yörüngeye çıkarılması ve toz haline sokulması yeterli olur. Sözü edilen kurşun parçacıkları er veya geç rakibin uzay aracıyla karşılaşacak ve onu devre dışı edecek. Rakibin uzay aracını yıkmak en efektif varyantlardan sayılmaz. En etkili yöntem ise radyoelektronik bastırma."

Sanal rakibin uydularını lazerlerle etkisiz hale getiren veya uzay aracını kör yapan mikro cihazları Çin’in meydana getirmesi pek muhtemeldir. Rusya sosyo-politik araştırmalar merkezi müdürü Vladimir Yevseev anlatıyor.

"Çin’in, uyduları teknik açıdan direkt yok etmekten başka, onları kör etmek gibi değişik olanakları arttırdığını söylersek bence daha doğru olur. Örneğin, olası rakibin aygıtına mikro-cihazların ulaştırılması yoluyla. Herhalde tüm bunlar, daha gerçekçidir. Öyle görülüyor ki, Çin uzayda mücadele yapılması olanağına aktif şekilde hazırlanıyor."


Vladimir Yevseev, Çin uzaya kinetik önleyici aygıt çıkardıysa bile, Amerikan uzmanının iddia ettiğine göre, jeostasyoner yörüngeye değil, yalnız yer etrafındaki yörüngeye çıkardığını sanıyor.

"Şu anda Çin’in uydu karşıtı mükemmel silah sistemlerine sahip olduğunu söylemek bence erkendir. Söz konusu, Çin’in uyduları yer etrafındaki yörüngede isabet etme olanakları. Bu ise, bin kilometre yüksekliğinde bulunan kendi meteoroloji uydusunu yok ettiği daha 2007’de yer almıştı. Çin’in jeostasyoner uyduları yoketme olanağına sahip olmasına ilişkin enformasyon, herhalde gerçeklere uygun değil. Şu anda Çin’in böyle olanakları yok."

Uzmanlar, büyük devletlerin uzaydaki rekabetine başta birbirinin askeri güçlerini abartmalarının eşlik yaptığını kabul ediyor. Brian Weeden’in Space Review sitesinde yayınlanan kapsamlı araştırmasında yer alan sonuçlar, Çin'in askeri potansiyelini abartmaktan geri kalmadığını sergiliyor. Pavel Zolotaröv anlatıyor:

"Çin’in hızlı büyümesini hesaba alan ABD’de o, gerçekten de dikkatle izleniyor. Fikirlerine göre, Çin politikasını önceden kestirmek çok zordur. Ayrıca, ABD’nin Asya-Pasifik bölgesine kuvvet projeksyonuyla ilgili çıkarlarını da hesaba almalı. Bu yüzden Amerika Çin tehdidini belki de abartıyor."

Bu arada ABD, ordu yönetimi için uzay kademesinin efektif şekilde kullanılmasına son vermek veya ara vermek olanağından Çin’in kendisini yoksun edebileceğinden gerçekten de endişeleniyor. Vladimir Yevseev, bu halde savaş potansyelinin önemli derecede sınırlanmasından söz etmek mümkün olacağını söylüyor.

Sözlerine göre, şimdilik Çin bu kadar kapsamlı şekilde kullanmaya hazır değil. Fakat, ABD uzay grubunun bloke olasılığı hakkında sorunun meydana getirilmesi prensip açıdan pek muhtemeldir. Vladimir Yevseev, bu görevin çözülebilir olduğunu sanıyor. (Rusya'nın Sesi)






Uzay ve dünya dışı yaşam konularında birbirinden dikkat çekici yayınlar www.SpaceExplorer.TV sitemizde

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Bu ay öne çıkanlar